Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ο γάμος "προσθέτει" κιλά

Ο γάμος "προσθέτει" κιλά

Δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν παχυσαρκία έχουν οι παντρεμένοι.

Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και αναδεικνύει τη στενή σχέση της οικογενειακής κατάστασης με την παχυσαρκία. Το… μειονέκτημα αυτό, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα, εάν οι σύγχρονες οικογένειες υιοθετήσουν σωστά διατροφικά πρότυπα:

Πέντε γεύματα στο οικογενειακό τραπέζι την εβδομάδα αποτελούν ισχυρό «αντίδοτο» κατά της παχυσαρκίας. Συνδέονται με καλύτερη διατροφική συμπεριφορά και μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, τα οποία εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος σε ποσοστά πάνω από 30%.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτες, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν στο 8ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Παρουσιάζοντας τα θέματα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Δημήτρης Κιόρτσης, και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, κ. Δημήτρης Παπάζογλου, τόνισαν ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ειδικά για τα παιδιά και τους νέους. Συνδέεται, δε, άμεσα με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Μελέτη που έγινε σε 898 μαθητές, ηλικίας 7 έως 13 ετών, σε οκτώ δημοτικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, έδειξε ότι το 25,4% των παιδιών είναι υπέρβαρο και το 10,8% παχύσαρκο. Εν ολίγοις, ένα στα τρία παιδιά (36,2%) έχει σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Το 65% των μαθητών, αφιερώνουν 2 έως 3 ώρες στη σχολική προετοιμασία και 1 έως 3 ώρες στην τηλεθέαση. Λιγότερα από τα μισά παιδιά (46,4%) απάντησαν ότι συμμετέχουν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, ενώ το 53,6% μένει μακριά από τη σωματική άσκηση.

Το μείζον πρόβλημα έλλειψης άσκησης ανέδειξε μία ακόμη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο. Πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Παιδιατρικού τμήματος του ‘Ασκληπιείου’ της Βούλας σε 540 παιδιά 2,5 έως 14 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι τα φυσιολογικού βάρους παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση 2,3 ώρες την ημέρα, τα υπέρβαρα 3,1 ώρες και τα παχύσαρκα 3,3 ώρες. Παιδιά που έχουν έστω κι έναν γονιό παχύσαρκο, παρακολουθούν περισσότερες ώρες τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν παχύσαρκους γονείς (3,2 έναντι 2,6 ωρών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου